Mä olen käynyt koulua Uudessa-Seelannissa nyt kokonaisen jakson. Tänä aikana olen ehtinyt huomata eroja Suomen ja Uuden-Seelannin koulun välillä. Uudessa-Seelannissa yläaste ja lukio on yhdistetty ja niitä kutsutaan nimellä ”college”. Collegea käyvät 13-18-vuotiaat luokilla 9-13. Luokkaa 13 ei oo pakko käydä, jos löytää töitä tai saa jatko-opintopaikan. Monet, jotka eivät halua yliopistoon lopettavat vuoden 12 jälkeen. Collegessa on neljä jaksoa, ja koulua on helmikuun alusta marraskuun loppuun. Joka jakson välissä on kahden viikon loma. Uudessa-Seelannissa koulurakennuksia on monta per koulu. Useimmat rakennukset ovat yksikerroksisia ja niiden välillä liikutaan ulkokautta satoi tai paistoi.
Mä olen luokalla 12 kahden jakson ajan ja kesäloman (joulu- & tammikuu) jälkeen oon luokalla 13 yhden jakson. Luokalla 12 ainoat pakolliset aineet ovat englanti ja matikka. Niissä on kaks tasoa: tavallinen ja advanced. Mut laitettiin molemmissa advanced-luokkiin, ja oon pärjännyt ihan hyvin. Matikassa näillä on omat tavat laskea, ja myös erilaisia kysymyksiä. Se on aluksi tosi hämmentävää. Opettajat on kuitenkin tosi ymmärtäväisiä ja auttaa jos on kysymyksiä. Englannin ja matikan lisäksi valitsin valokuvauksen, musiikin, draaman ja kiinan, jota käyn yhdeksäsluokkalaisten kanssa. Hauskoja aineita löytyy hirveän paljon! On kotitaloutta, terveystietoa, erilaista liikuntaa, autotekniikkaa, maoria ja suunnittelu & visuaalinen kommunikaatio (siellä suunnitellaan ja piirretään rakennuksia).
Nuoret Uudessa-Seelannissa on lapsellisempia, kuin nuoret Suomessa. Koulussa on jonki verran kaveri- ja parisuhdedraamaa, ja niistä kuulee usein koko koulu. Välillä se on turhauttavaa mutta kun löytää ne oikeat ihmiset kavereiks, ei tarvii kestää tätä draamaa! Kavereiden saaminen vaihtovuoden aikana on aluksi yllättävän vaikeaa. Ihmisiä kiinnostaa sä ja Suomi ehkä kolme päivää ja sen jälkeen sun pitää tehdä ne aloitteet. Mä olen löytänyt muutama hyvää kaveria vaihtaripiirien ulkopuolella. Vähän jännittää pitkä kesäloma!
Ensi kertaan,
Sammy