14:54 04th July 2019

Miten vaihtari kulkee paikasta toiseen?

Uusi-Seelanti on tunnettu upeasta luonnostaan ja endeemisistä lajeistaan. Mä asun Pohjoissaarella, jonka luonto eroaa ihmisten käsityksestä Uudesta-Seelannista. Lumihuippusten vuorten sijaan Pohjoissaari on täynnä vehreitä kukkuloita, joissa lampaat ja lehmät viettävät aikansa kiiveten jyrkkiä laitumia pitkin. Meri on aina lähellä ja aallot ovat hurjan kokoisia.

Useimmat vaihtarit, kuten mäkin, asuvat pienemmässä kaupungissa tai kylässä. Mä pääsen kahdessakymmenessä minuutissa kävellen laitumille, jossa voin katsella eläimiä. Vartin ajomatkan päästä löytyy upea metsä, jossa voi harrastaa mm. ratsastusta ja offroadingia (maastoautoilla ajetaan maastossa erilaisia ratoja ylä- ja alamäkeen). Täällä harrastetaan metsästystä, moottoripyörillä ajamista rannalla, ratsastusta, golfia. Mahdollisuuksia riittää.

Vaihto-oppilaana kulkeminen

Kun on tottunut pääkaupunkiseudun julkiseen liikenteeseen, voi mikä tahansa maa tuntua vaikealta vaihtarina. Mä pääsen kävellen kouluun, mutta lähes kaikki mun kaverit joutuu kulkemaan koulubussilla tai vanhempien kyydillä, jolloin he eivät voi jäädä hengailemaan koulun jälkeen. Tästä voi tulla aika yksinäinen olo, mutta täytyy keksiä itselleen jotain tekemistä. Koulun jälkeen mä käyn salilla muutaman kerran viikossa, otan lintukuvia ulkona ja soitan pianoa. Monet täällä harrastaa pelkästään koulun kautta. Yleisimmät harrastukset ovat jalkapallo ja rugby. 

Mä oon onnekas, kun pääsen lyhyellä bussimatkalla viereiseen kylään ja myös vähän isompaan kaupunkiin, josta löytyy jo paljon vaatekauppoja ja ravintoloita. Aina kun näkee kavereita hengataan yleensä kahvilassa tai sushilla. Siihen kuluu yllättävän paljon rahaa mutta sillä oppii tuntemaan toisensa hyvin, kun on aikaa puhuu. Jos kaverit ei ehdi nähdä, kävely lähiympäristössä auttaa pitämään mut kiireisenä ja tutustumaan lähimaastoon!

Lintuja ja jättiläissirkkoja

Uudesta-Seelannista löytyy niin upeita lintuja, joista tunnetuin on tietenki kiivilintu eli Kiwi. Kiwejä ei pääse luonnossa näkemään helposti, mutta niitä löytyy eläinpuistoista ja joiltain suojelualueilta. Meidän takapihalla lentää aina Tui-nimisiä lintuja ja muutaman kerran olen nähnyt jopa papukaijoja. Meren rannalla näkyy välillä myös meriharakoita ja paljon lokkeja!

Hyönteiset on jättimäisiä verrattuna Suomen hyönteisiin. Heinäsirkat voivat olla sormen pituisia ja torakat ovat ainakin tuplasti isompia kuin Suomessa. Mä pelästyin niin paljon kun ensimmäistä kertaa näin heinäsirkan. Se istui kylppärissä ja mä hyppäsin puoli metriä ilmaan kun näin sen. Myrkyllisiä tai vaarallisia lajeja ei ole montaa. Suurin vaara täällä on oikeastaan liikenne. Varsinki ekoina viikkoina mun piti varoo aina ku ylitin tietä, kun en muistanu mistä suunnasta autot tuli!

Vaikka Eteläsaari on erityisen tunnettu luonnostaan, mäoon ilonen Pohjoissaarella. Nummet, kukkulat ja lehmät on nyt lähellä mun sydäntä. Täällä on myös Uuden-Seelannin isoimmat kaupungit.

Ens kerralla kirjotan Eteläsaaren matkasta!

Sammy Aucklandissa

Sammy Aucklandissa

Uusi-Seelanti

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.