Hello! Nyt oon viettänyt siis ensimmäisen kuukauteni Iso-Britanniassa, ja aattelin kertoa vähän koulunkäynnistä täällä, ja joitain eroja mitä oon huomannut suomalaisten ja brittikoulujen välillä. Voi olla, että toisissa kouluissa jotkin asiat on eri tavalla tai on jotain muita erilaisia juttuja, mutta nää on nyt niitä mitkä on eniten pistänyt silmään mulla koulussa, jota ite käyn täällä.
Oppitunnit brittikoulussa
Suomessahan koulutus on yksi maailman parhaista, joten multakin kysyttiin jo heti mielipidettä täällä olevasta koulustani, oppitunneista ja muista käytänteistä. Tähän mennessä oon ainakin ollut ihan tyytyväinen meidän kouluun, ja suurimpaan osaan näistä koulujen tavoista. Tykkään esimerkiksi siitä, että sixth formilla saa itse valita aineet mitä haluaa opiskella ja aineet joita sä voit valita, on aika erilaisia kuin Suomessa, riippuen tietenkin koulusta. Ite valitsin aineiksi Travel & Tourism ja Health/ Social care, jonka lisäksi meidän koulussa on kaksi pakollista ainetta, jotka on matikka ja englanti. Mulla on siis vaan neljää eri ainetta koko lukuvuoden ajan, joka ihmetytti aluks aika paljon, mutta täällä myös yksi Suomeen poikkeavista käytänteistä on se, että hypäreitä on tosi paljon ja opiskelijoiden ootetaan tekevän tosi paljon myös itsenäistä opiskelua, joten kaikki ”tyhjät aukot” lukujärjestyksissä on tarkoitettu käytännössä omaan opiskeluun. Toi on helpottanut ainakin mua silleen, että oon yrittänyt tehdä mahdollisimman paljon läksyjä noilla hypäreillä, jottei sit kotona tarviis enää oikeestaan tehdä mitään koulujuttuja.
Koulupuku?
Täällähän joissain kouluissa pitää käyttää koulupukua, jonka itsekin tavallaan oletin saavani, mutta meidän koulussa vain pienemmillä oppilailla on koulupuvut, ja isommilla jotka käyvät ns. sixth formia on vain kaulassa ” ID badge”, josta näkee nimen ja että on sen koulun oppilas. Ja jos ihan totta puhutaan niin oon kyllä ollut ihan tyytyväinen, ettei meidän tarviikkaan nyt käyttää koulupukuja, vaikka ois sekin ollut ehkä ihan hauska kokea.
Eväät/ lounas koulussa
Kouluun otetaan täällä omat eväät/ lounas mukaan ja niinhän varmaan suurimmassa osassa muissakin maissa tehdään, mutta kuitenkin Suomessa lämpimän kouluruuan saantiin tottuneena, on ollut vähän hassua miettiä joka aamu, että mitäs nyt sitten taas ottais mukaan. Kuitenkin kaiken maailman vaihtarikiloilla peloteltuna osaa vähän miettiä, että ei syö ihan mitä sattuu vaikka se paikallisilla saattaisikin olla tapana. Koulussa on myös kahvila, josta voi ostaa jotain lounasta ( enimmäkseen sipsipusseja ja suklaapatukoita, mutta kyllä sieltä jotain ns ”kunnollistakin” saa) , ja kahvia & teetä tms.
Koulumatkan kulkeminen
Suomessa kouluun mennään monesti kävellen tai esimerkiksi pyörällä, mutta täällä tuntuu, että suurin osa menee koulumatkansa bussilla, joten voitte vaan kuvitella kuinka täynnä ne bussit on niihin aikoihin kun koulu alkaa tai loppuu. Yleensä vaikka olis kaksikerroksinenkin bussi, niin käytävät ja kaikki on ihan täynnä, ja jos se bussi sattuu olemaan liian täynnä, saattaa bussikuskit ajaa vaan suorilta ohi pysähtymättä, koska ei pysty ottaa kyytiin enempää.
Eroavaisuuksia koulussa & säännöissä verrattuna Suomeen
Koulussa kutsutaan täällä opettajia sukunimellä, jota ei Suomessa yleensä tehdä. Täällä ollaan myös aika tarkkoja läsnäolosta koulussa, eli ei todellakaan katsota hyvällä jos myöhästelee tai on poissa tunneilta. En koe, että Suomen kouluissa oltaisiin siitä ihan niin tarkkoja, mutta täällä ollaan. Mutta taas täällä ei katsota ihan niin tarkkaan läksyjen tekemistä, kuin Suomessa. On myös monia muita juttuja, mitkä eroaa Suomessa koulun käyntiin, mutta tässä oli joitain mitä mulla tuli ekaks mieleen.
Terkuin, Minttu 🙂