Puoli vuotta on nyt kulunut täällä Espanjan auringon alla ja nyt haluankin jakaa tuleville vaihtareille omat vinkkini vaihtovuotta varten.
Ennen lähtöä kaikki varoittivat pakkaamasta liikaa ja kehottivat ottamaan mahdollisimman vähän tavaraa mukaan. Otin vinkistä kiinni ja lähdin matkaan pelkät kesävaatteet mukana ajatellen, että ei Espanjan talvi tuntuisi miltään ja että ostan kaiken muun tarvittavan sitten täältä. Tämä ei ollut ihan paras idea, sillä lopputuloksena pyysin vanhempiani lähettämään minulle joitakin vaatteita perässä ja esimerkiksi kaikki talvivaatteet jouduin ostamaan täältä, vaikka kotonakin olisi ollut hyviä.
Esimerkiksi kaikki kotoa löytyvät urheiluvaatteet, hyvät kengät, parit yökkärit, verkkarit ja joitakin lämpimiä vaatteita kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan, niin ei tarvitse sellaisiin varmasti tarpeellisiin ja jo kotoa löytyviin tavaroihin käyttää rahaa. Pakkaa siis enemmänkin normi arkea kuin lomamatkaa ajatellen.
Ja kannattaa todellakin muistaa, että talvi tulee Espanjaankin. Ei missään nimessä Suomen mittakaavassa, mutta täällä yllätti kylmyys sisätiloissa. Useasti talven aikana sisällä oli kylmempää kuin ulkona ja esimerkiksi kouluun täytyi pukeutua villapaitaan ja toppatakkiin. Lämmityksiä ei nimittäin laitteiden puutteen ja sähkomaksujen takia pahemmin ole. Talvi täällä kuitenkin kesti vain noin kolme kuukautta ja nyt maaliskuussa on suomalaiselle jo ihan kesäsäät!
Tammikuussa aloitin täällä koripallon pelaamisen paikallisessa naisjoukkueessa sekä englannin yksityistuntien pitämisen espanjalaisille sisaruksille. Nämä aktiviteetit ovat auttaneet todella paljon paikallisten kavereiden saamisessa sekä kielen oppimisessa ja tuovat kivasti sisältöä arkiviikkoihin. Kannattaa siis ehdottomasti aloittaa jokin harrastus, mielellään jo heti vaihtovuoden alussa. Harrastusten kautta tutustuu muihin samoista asioista pitäviin, pääsee mukaan yhteisiin juttuihin ja on kiva että arkeen kuuluu muutakin kuin vain koulua ja kotona olemista.
Täällä Espanjassa on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia, mm. joukkuelajeja, tanssia ja kuvataidetta.
Tämä on varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Kannattaa kuitenkin pitää mieli avoinna ja olla valmiina ihan mihin tahansa, jotta kulttuurishokki ei iske pahasti. Ennen vaihtoonlähtöä olin matkustellut Espanjassa paljon ja kuvittelin suurinpiirtein tuntevani espanjalaisen tapakulttuurin ja elämäntyylin. Ei se kuitenkaan ihan näin mennyt ja suuret erot Espanjan ja Suomen välillä todella yllättivät. Vieläkin tulee hetkiä kun en ole ihan varma miten tulisi käyttäytyä tai hämmennyn jostain paikkalliselle normaalista tavasta.
Ei myöskään kannata olettaa, että vaihtovuosi olisi pelkkää unelmaa. Kaikki kokevat vuotensa aikana ylä- ja alamäkiä ja vaihtovuoden aikana eletään ihan normaalia arkea koulupäivineen ja kotitöineen.
Kenenkään vaihtovuosi tuskin siis menee ihan odotusten mukaan, mutta eipä sen tarvitsekaan. Vaihtovuosi on ainutlaatuinen kokemus, joka kasvattaa ja opettaa valtavasti ja on varmasti monelle yksi elämän parhaista vuosista!
Järjestöni täällä Espanjan päässä järjestää vuoden aikana kolme isoa retkeä: vaihtovuoden aloittavan ja hintaan kuuluvan Soft Landing Campin Barcelonaan sekä maksulliset retket San Sebastianiin ja Portugaliin. Näille retkille kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan ja ne ovat todellakin hintansa arvoisia. Niiden aikana pääsee tutustumaan uusiin kohteisiin ja nauttimaan ajasta muiden ympäri Espanjaa tulevien vaihtareiden kanssa. Retkille on järjestetty paljon hauskaa ohjelmaa ja majoitukset ovat viihtyisiä.
Joulukuussa olin San Sebastianin retkellä yhdessä lähes viidenkymmenen muun vaihtarin kanssa ja toukokuussa on tiedossa Portugalin reissu, jota odotan innolla!
Viimeinen ja tärkein vinkki, nauti vuodestasi!
Vaihtovuoden kokee yleensä vain kerran elämässä ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Kaikille vuosi on erilainen, mutta en usko, että kukaan palaa vaihtovuoden jälkeen kotiin samanlaisena kuin lähtiessään. Kaikista uusista kokemuksista, kulttuurieroista sekä pienistä ja suurista iloista kannattaa nauttia ihan kunnolla, kun se on mahdollista.