Moi! Tällä kertaa kirjotan koulunkäynnistä Saksassa, mun omasta koulusta ja kokemuksista.
Mä käyn Georg Buecher Gymnasium nimisessä koulussa, noin 3km päässä kotoota. Oppilaat tulee lähialueelta ja meitä on noin 500. Mä en saanu ite valita mun lukujärjestystä enkä kursseja, joten sain mitä sain. Olis tosin paljon huonomminkin voinu mennä. Mun normaali koulupäivä kestää aamu kaheksasta neljään. Pari kertaa viikossa mulla kuitenkin on koulua puol kuuteen asti.
Luen tällä hetkellä yhtätoista eri ainetta samaan aikaan, jokaista kolme kertaa viikossa. Tunnit kestää 45 minuuttia ja useesti samaa ainetta on kaks tuntia peräkkäin. Kaikilla on kaks ”pitkää” ainetta joita on kuitenkin 5 kertaa viikossa. Mulla nää aineet on onneks enkku ja matikka. Mun lemppariaineet on silti Biologia ja kuvis. Hankalia aineita mulle on matikka, kemia, fysiikka ja filosofia. Niissä tarvii kaikissa aika paljon esim. ”filosofiasanastoa” joten ei niin helppo ole kaikkea muitten mukana tehdä. Mä en saa mun kursseista arvosanoja, eikä mu noo myöskään pakko kirjottaa kokeita, vaikka opettajat sitä aina suosittelee. Muut oppilaat kirjottaa noin 25 koetta koko vuonna. Oon luokalla 11, jossa suurin osa oppilaista on mua vuotta tai kahta nuorempia, eli noin. 16 v.
Koulussa oli mun mielestä helppo tutustua muihin oppilaisiin, mut tottakai siinä on haastaviakin puolia. Kaikilla koulussa on jo kavereita ja vaihtari on se ”uus tyyppi”. Luulen et se vaatii muilta yhtä paljon uskallusta tulla puhumaan mulle, kun multa mennä puhumaan niille. Koulussa on kuitenkin aina tosi hauskaa ja kaikki kaverit ja opettajat auttaa mielellään jos jossain apua tarvii.
Koulukirjat saan lainata koulun kirjastosta, ilman mitään maksuja. (tooosi hyvä juttu! :D) Opettajia kuuluu teititellä ja kutsua Herr/ Frau + sukunimi. Mun koulussa ei oo kaappeja oppilaitten käyttöön, mut en oo sellasta kyllä kaivannukkaan. Tunneilla opetus koostuu yleensä erinlaisista ryhmätehtävistä ja keskustelusta. Siinä oppii saksaa tosi hyvin kun tunneilla pääsee kavereitten kanssa puhumaan. Opettajat jakaa tosi paljon tulosteita ja papereita, joten kansio ja matkakokoinen reitin tulee tarpeeseen! Tehtävät tehdään yleensä just näille monisteille. Tähän mennessä oon tehny kaiken aina paperille, enkä oo tietokonetta tarvinnu ollenkaan, toisin kun mun suomalaisessa lukiossa jossa tietokonetta tarvii joka päivä.
Mun koulusta löytyy kahvila/ kahvio. Sieltä voi ostaa leipää, sämpylöitä, brezelsejä, leivoksia, joskus hedelmiä, jätskiä, karkkia, limuja, jugurttia jne. Myös lämmintä ruokaa voi ostaa, mut se on kuulemma harvemmin hyvää. Veikkaan et 90% oppilaista syö leipää lounaaks. Suurin osa ottaa kotoota mukaan mut osa ostaa kans kahviosta. Koulun kahvio on ainut paikka koulussa missä saa käyttää kännykkää. Välitunneilla kaikki istuu kahviossa, viettää aikaa ja tekee läksyjä.
Saksassa kaikki oppilaat käy luokat 1-4 Grundschulessa (ala-aste, 6-10v.) Sen jälkeen kaikille valitaan sopiva koulu yhdessä opettajan kanssa. Nuoret on siis vasta 9 vuotiaita kun jatko-opiskelupaikka pitää jo valita. Joko Hauptschule, Realschule, Gesamtschule tai Gymnasium. Gymnasium on näistä neljästä se ”paras” ja sen takia kaikki oppilaat on siellä tosi motivoituneita ja organisoituneita koulun suhteen. Hauptschule ja Realschule on molemmat luokkaan 10 asti ja Gesamtschule luokkaan 13. Gymnasium kestää 8 vuotta (luokat 5-12). Abi kirjotetaan noin 17 vuotiaana.
Vaihtovuosi ei oo vaan yks vuosi sun elämässä, se on elämä vuodessa.
Anna-Sofia <3