13:35 18th joulukuu 2017

Hakuprosessi

Vaihto-oppilaan työ ennen lähtöä

Koko vaihtoon lähtö alkaa hakuprosessista, joka oikeastaan kestää lähtöpäivään saakka. Tämä koko prosessi, joka toisilla kestää muutamia kuukausia ja toisilla jopa vuoden, on todella pitkä ja raskas. Hakuvaiheeseen kuuluu haastattelu, erilaisia tilaisuuksia, itse hakupaketti, viisumin haku, englannin kielen testi, lukuisat lääkärikäynnit, joillain passin uusiminen ja niin paljon kaikkea muuta. Tähän koko prosessiin kannattaa lähteä reippaalla ja hyvällä asenteella, koska se on oikeesti tosi raskas. Kaikki hakuprosessiin liittyvät asiat kannattaa hoitaa kunnolla ja ajoissa, koska kaikesta ollaan super tarkkoja. Tee asiat ekalla kerralla kunnolla, ettei sun tarvitse käyttää aikaa ja energiaa samaan hommaan monta kertaa. Vaikka kuinka raskas tää koko prosessi olikaan, ei oo kysymystäkään tekisinkö kaiken uudestaan.

Ensimmäinen vaihe

Ensimmäisenä vuorossa on järjestön valinta. Kannattaa tutustua aika tarkkaan eri järjestöihin, koska siten löydät sen mikä vaikuttaa itselle parhaalta vaihtoehdolta. Kun järjestö on valittu, päästään sopimaan haastatteluaika. Haastattelu ei vielä sido sinua mihinkään, joten sinne kannattaa todellakin mennä vaikka et olisi vielä aivan varma haluatko vaihto-oppilaaksi. Haastattelussa kysellään aika paljon kysymyksiä maan ja taivaan väliltä, ja kaiken tarkoitus on vaan selvittää ootko sopiva vaihtariksi. Osa haastattelusta on myös englanniksi, mutta sitä ei todellakaan kannata jännittää! Vanhemmat ovat myös osana haastattelua hetken aikaa. Haastattelu voidaan järjestää esimerkiksi kahvilassa, toimistolla, haastattelijan kotona. Ylipäätään koko haastattelu on rento tilaisuus, mitä on täysin turha jännittää. Plus haastattelijat ovat vanhoja vaihtareita, joten he ovat itsekin olleet samassa tilanteessa. Muutaman päivän kuluttua saat sähköpostia, jossa kerrotaan onko sut hyväksytty vaihtariksi. Sitten pitää tehdä päätös haluatko oikeasti lähteä.

Hakupaketti

Hyväksynnän jälkeen sain Exploriukselta kattavat ohjeet jatkoa varten. Järjestöltä tuli tietoa sähköisenä, mutta myös postin mukana. Jokaisen vaihtarin pitää täyttää hakupaketti, käydä lääkärissä ja ottaa rokotukset. Siihen menee kiitettävästi aikaa, kun hakupaketti on lähes 20 sivuinen. Hakupaketissa on deadline, joka on noin kuukausi. Hakupakettiin täytetään tietoja itsestään, perheestään, vapaa-ajastaan ja vastataan erilaisiin kysymyksiin. Piti käydä lääkärillä, jonka piti täyttää erilaisia papereita, enkun opettajan piti täyttää lappu, koulusta piti saada muutamia täyttettyjä papruja, ottaa rokotuksia, piti kirjoittaa allekirjoitus _moneen_ paperiin.
Hakupakettiin piti laittaa neljä kuvaa; perhekuva, kotikuva ja kaksi kuvaa ystävistään sekä kirje itsestään ja kirje, jonka vanhemmat kirjoittavat. Nää kirjeet on
hakupaketin tärkein asia ja niihin pitää panostaa ihan täysillä!! Hakupaketit ovat eri järjestöillä tietysti erilaisia, mutta ainakin Exploriuksella se on lopulta melko selkeä.
Siihen mahtuu kuitenki hirmusesti asiaa ja työtä riittää. Ja hakupaketti täytetään kokonaan englanniksi.
Suomen Explorius käy jokaisen hakupaketin tarkkaan läpi, minkä jälkeen paperit lähetetään kohdemaan puolelle. Siellä ne tarkastetaan taas vastaanottavan järjestön
toimesta ennen kuin tietoja toimitetaan eteenpäin isäntäperheille. Kun siellä päässä etsitään hostperhettä, hoidetaan Suomessa vielä käytännön asioita kuntoon.

Odottaminen

Voi sitä helpotuksen määrää, kun olin saanut hakupaketin lähetettyä! Tässä vaiheessa tulee usein muutamien kuukausien odotustauko riippuen siitä mihin
aikaan hakupaketti on täytetty. Tässä välissä käytiin myös suorittamassa ELTIS –testi, joka kaikkien USA:n koulujärjestelmään pyrkivien tulee tehdä. Lisäksi oli kolme
vapaaehtoista Get Ready – tapaamista, joissa valmistauduttiin tulevaan vuoteen mm. kuuntelemalla entisten vaihtareiden kokemuksia. Lääkärikeikkoja tuli tässä kohtaa myös tosi paljon, koska pitää ottaa monia Suomen rokotusohjelman ulkopuolista rokotetta. Loppukeväästä oli vielä edessä Exploriuksen koko päivän kestävä pakollinen valmennustilaisuus.

Sijoitustiedot ja lähtö

Sijoitustiedot tulee useimmille vaihtareille yleensä ympäripyöreesti helmi-heinäkuun vaihteessa ja en ikinä uskonut, kun sanottiin, että ne tulee odottamattomimpana
hetkenä. Voin kuitenkin nyt myöntää olleeni väärässä, koska sitä se todellakin oli! Lähdöstä sen verran, että siihen pystyy varautumaan parhaiten mm. lukemalla vaihtariblogeja ja käymällä järjestön järjestämissä tilaisuuksissa. Kannattaa myös esimerkiksi tehdä pakkauslista etukäteen ja tutustua isäntäperheeseen hyvin ennen lähtöä. Toisaalta mä yritin olla valmistautumisen kanssa varovainen, etten vahingossakaan aseta itselleni liikaa tavoitteita tai elä vaihtovuotta etukäteen.

Amanda Texasissa

Amanda Texasissa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.