8:45 05th May 2018

Usein vaihtareilta kysytyt kysymykset

Maailman paras koulutus

Voisinpa melkein sanoa, että joka viikko tulee pariin kertaan kysymys jolta kulta, että millaista on koulu Suomessa. Monille on tullut vastaan artikkelit Suomen hyvästä koulujärjestelmästä, ja jopa maailman parhaasta koulutuksesta. Monet artikkelit herättää kiinnostusta ja näin yksi kysytyimmistä kysymyksistä on: Minkälaista on koulunkäynti Suomessa? Onko koulupäivät pidempiä? Onko oppiaineet vaikeampia? Mitkä ovat vaadittuja kouluaineita? Ja ehdottomasti koulutukseen liittyvistä kysymyksistä yleisin on: Eikö teillä ole ollenkaan läksyjä Suomessa? En voi sanoa kuinka monta kertaa tää kysymys on tullut vastaan, ja vieläkin kyseinen huhu ihmetyttää. Ilmeisesti monelle on koulutukseen liittyvien artikkeleiden yhteydessä tullut jotain kautta ymmärrys, ettei suomalaiset tee läksyjä. No en tiedä mistä moinen huhu on tullut mutta kyllä voin vastata näin vaihtarina Jenkeissä sekä suomalaisena, että läksyjä tehdään yhtä lailla kummallakin puolella maailmaa. 😉

Vaihto-oppilas jää koulussa jälkeen?

Jatkaen kouluun liittyviä kysymyksiä tulee usein vastaan, kuinka vaihto-oppilaana ei juurikaan saa kursseja täältä siirrettyä suoraan vastaaviksi kursseiksi Suomeen. Toisin sanoen vaihto-oppilasvuosi on ennemminkin välivuosi lukiolaiselle, vaikkakin koulua täällä tulee käytyä. Monia hämmästyttää miksi tulin vaihto-oppilaaksi ja näin ”uhrasin” vuoden koulusta, jäämällä jälkeen omasta vuosiluokasta yhdellä lukukaudella. Vaikka onhan se totta, että jää vaihtovuodella jälkeen koulusta Suomessa, mutta ei se sen ihmeellisempää ole kuin lukion käyminen neljään vuoteen. Ja sitä paitsi on vaihtovuosi ehdottomasti kaiken arvoista! Sekä ei vaihtovuosi tarkoita, että jäisi opinnoissa jälkeen muista, yksinkertaisesti valmistun vain vuotta myöhemmin, eli toisin sanoin, käyn lukion 4 vuoteen.

 

Yllättäviä kysymyksiä

Ja vaikka sitä sanotaan, ettei tyhmiä kysymyksiä ole, kyllä jotkut kysymykset omiin korviin kuulostaa varsin huvittavalta. Esimerkiksi monille tulee yllätyksenä, että Suomessa ei puhutakaan englantia äidinkielenä. Tietysti on vaikeampi ymmärtää suomalaisena, ettei kaikki ns. meidän oletettavat faktat, ole tuttuja muualla maailmassa. Monille tulee myös yllätyksenä, että katsomme Suomessa amerikkalaisia tv-sarjoja ja kuuntelemme englanninkielistä musiikkia. Sekä kuinka tv:tä ja elokuvia katsotaan englanniksi ja tekstityksillä. Välillä tulee hassuja kysymyksiä (omasta mielestäni) esim: Onko teillä tv Suomessa? Onko teille Mc Donald’s? Entäs pizzaa? Ja näin vastapainotuksena monille tulee yllätyksenä, kuinka Suomessa ei ole esim. aamias/lounasravintoloita (diners), autokaistoja joka ruoka/kahvilaketjulle tai koulujen omia urheilujoukkueita (jotka ovat oletuksia Amerikassa) ja listaa voisi vielä jatkaa pidemmälle.

Top of the list

Even more special mention goes to the number one questions on the list, like this as an exchange student: Can you say something in Finnish? What is it like there in Finland? How does Finland differ from America? There are many answers to all these questions and of course everyone tells from their own point of view. I myself often mention the size difference, regarding almost everything, from buildings, to billboards, highways, and food portions. Although questions are often received, and the same questions will certainly be heard many times, it is always nice to share something from your own country, and at the same time learn more about the cultural differences in America

Olga Illinoisissa

Olga Illinoisissa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.