12:18 17th syyskuu 2019

Urheilu high schoolissa

Sports are an important part of American culture, American football is the talk of the whole nation, but hockey and basketball come close behind. In the United States, sports are also strongly linked to the school, and especially in the school’s Jenkkifutis games, you can feel a strong sense of unity, when the whole school is cheering for its own team.

Three sports seasons in the school year

In schools, sports are divided into three periods during the academic year, and depending on the size of the school, there are one, two or three teams per sport.

Varsity-joukkue on kilpajoukkue, joka menestyessään voi voittaa esimerkiksi osavaltion tai koko maan mestaruuden. Junior varsity on harrastejoukkue eikä pelit tai kilpailut ole niin totisia kuin varsity-joukkueen. Isoissa kouluissa kolmas joukkue on freshman-joukkue, joka on siis vain 9-luokkalaisille.

Yleinen kuva amerikkalaisesta urheilusta on juuri se, että urheilu tapahtuu koulun kautta ja näin myös on monelle vaihtarille. Kuitenkin oikeasti koulun urheilukauden ulkopuolella monet urheilijat harrastavat myös seurajoukkueissa, niin kuin Suomessakin. Tästa johtuu myös se, että esim isoimmissa kouluissa urheilujoukkueiden taso on kova ja myös vaihtarilla jos ei taitoa lajista välttämättä löydy niin ainakin kova motivaatio tarvitaan joukkueeseen pääsemiseksi.

Päätös pelata softballia

Vaihtoon lähtiessä jo tiesin, että mä haluun päästä harrastamaan liikuntaa koulun kautta, sillä Suomessakin olen harrastunut monta vuotta jalkapalloa ja siinä sivussa muita lajeja. Mun koulun laji tarjonta oli tosi runsas ja sieltä löytyi myös lajit jotka kiinnostivat mua.

Mä en kuitenkaan syyskaudella harrastunut koulun kautta mitään, vaan kävin mun host-siskon jalkapallojoukkueen harjoituksissa, mutta en päässyt pelaamaan peleissä säännöistä johtuen. Arizonassa jalkapallokausi oli talvella ja monen vuoden kokemuksella lajista pääsin helposti joukkueeseen.

Kevätkaudella mä suunnittelin pelaavani tennistä, sillä sitä olin Suomessa muutamana kesänä pelannut. Meillä oli kolme päiväiset try outit, joiden aikana pelattiin jokainen noin yhdeksän lyhyttä ottelua ja taso oli tosi kova. Pelaajia oli paljon, joten mun taidot ei riitänyt siihen, että oisin päässyt joukkueeseen. Mä olin tietysti tosi harmissani siitä, etten päässyt joukkueeseen mutta mun onneksi mun koulun softball joukkue oli vailla pelaajia, ja mä päätin yrittää sitä. Päätös ruveta pelaamaan softballia on ollu yks parhaimmista jutuista mitä mulle on käynyt täällä. Softball on lähes samanlaista kuin baseball, vain kenttä on pienempi ja syöttötapa sekä pallo erilaisia.

Joukkueurheilu on iso juttu

Koulun pelit ja urheilutapahtumat ovat musta ainakin todella amerikkalainen juttu, ja tulevaa vaihtaria kannustan kyllä osallistumaan. Ennen jokaista ottelua lauletaan Yhdysvaltojen kansallislaulu ja paikalla on yleensä runsaasti vanhempia katsomassa pelejä. Vieras peleihin kuljetaan koulubussilla ja joukkue saattaa pitää yhteisiä illallisia tai lounaita ennen pelejä.

Koulun kautta harrastettaessa harjoitukset ovat joka päivä heti koulun jälkeen ja ne kestää 1,5 tunnista 2,5 tuntiin. Ennen kuin joukkue tiettyyn lajiin valitaan järjestää koulu try outit, jotka kestävät kolmesta päivästä viikkoon. Try out viikon jälkeen joukkue julkaistaan ja samalla viikolla yleensä alkaa jo oikeat harjoitukset. Jotkut syyskauden lajit pitää try outit ennen koulun alkua tai ihan ensimmäisinä päivinä, joten siinä vaiheessa, kun saa koulun tietää kannattaa kysellä Exploriukselta sekä isäntäperheeltä, milloin try outit koulussa on, jos on kiinnostunut jotain lajia kokeilemaan.

Veeran vaihtariblogi

Veeran vaihtariblogi

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.