Käyn koulua Arizonassa noin 2000 oppilaan koulussa. Koulunkäynti on tosi paljon erilaisempaa Amerikassa ko Suomessa, täällä koulunkäynti on aika rentoa ja helppoa. Amerikan kouluissa opettajat ei saa kuulemma pitää liian tiukkaa kuria koska vanhemmat tekee valituksia. Opettajat on siis tosi rentoja ja opettaa vaa niitä jotka kuuntelee ja osottaa kiinnostusta aiheesee.
Koulu alkaa 7.45 ja loppuu 2.20. Lähen kotoa aamulla noin 7.20 ja ollaan koululla jo 7.30, kouluun mennää hyvissä ajoin, koska koulun jokasella sisäänkäynnillä on vartija oottamassa ja siinä portilla pitää näyttää ns. henkilöllisyys korttia, joka teetetään koululla. Ko ensimmäinen oppitunti alkaa niin koulun portit suljetaan ettei ulkopuoliset pääse sisälle, ja vasta sitte ko koulu loppuu niin portit avataan.
Vaihtareille yleensä pakollisia kursseja on Amerikan historia, englanti ja matikka, tässä koulussa ei kuitenkaan vaadittu vaihtaria ottamaan matikkaa, mutta otin sen silti etten oo aivan pihalla matikassa ko meen takas Suomeen, vaikka Amerikassa ollaan matikassa aika paljon jäljessä.
Koulussa on joka päivä sama lukujärjestys, se vaihtuu vasta sitte ko lukukausi vaihtuu, päivässä on 6 oppituntia ja välitunnit kestää vain 6 min. Välitunnit on aika lyhyitä, pitää melkein juosta seuraavalle tunnille että kerkeää, koulu jossa oon on vielä niin iso että pitää rampata 3 eri rakennuksen välillä koko ajan.
Koulunkäyntiä täällä ei tarvi niin paljon stressata koska se on paljon rennompaa ja opettajat antaa aika paljon periks vaihto-oppilaille ja on koko ajan auttamassa, saan jopa käyttää kääntäjää joillaki tunneilla jos en tajua joitaki sanoja.
Koulun pukukoodissa on aika paljon eroja ko vertaa kouluja. Koulu jossa oon, on aika iso ja täällä ei oo oikeastaan pukukoodia, ainakaa kukaan ei sitä noudata. Yleisimmät pukukoodin säännöt on ettei saa olla liian ohuet rinkat topissa, ei saa olla liian lyhyet shortsit, tai liian lyhyt hame tai mekko ja jos on revityt farkut niin ne reiät pittää olla polven alapuolella. Periaattessa ei saa olla liian paljastavia vaatteita.
Koulun lounas ei oo ilmasta, se maksaa jotain 2-3 dollaria, en oo syöny koulun ruokia vielä koska tarjolla on vaan pitsaa, hampurilaisia ja muita aika rasvasia ruokia. Otan yleensä omat eväät mukaan esim. välipalapatukoita, jonku hedelmän ja vesipullon. Aika moni täällä ottaa omat eväät.
Kokeet on yleensä monivalintakysymyksiä jotka on sinänsä aika helppoja. Ei tarvi paljon lukea kokeisii, riittää vaan jos kuuntelee tunneilla. Minun ensimmäiseen historian kokkeeseen luin tosi paljon ja opettelin kaiken ulkoa, ko aloin tekemää koetta nii tuntu että kaikki kysymykset oli “tahalleen” tehty tosi helpoiks. Yks kysymys oli että “what was “no man’s land” in WW1” ja vaihtoehtoina oli “a. the space between trenches” vai “b. the space between women’s and men’s bathrooms”. Ei ollu kovin vaikea arvata kumpi on oikea vastaus.
Tässä koulussa on tarjolla paljon klubeja ja harrastuksia, ite oon sellasessa klubissa ko International Club, se on koulupäivän aikana vaan 2 kertaa kuukauessa, siellä syyään yhessä lounas, jutellaan eri maiden eroista ja tutustutaan eri kulttuureihin. Se on aika hauskaa koska yleensä sinne tulee vaihtareita enemmän ko amerikkalaisia ja tässä koulussa on tosi paljon vaihtareita.
Monet tulevat vaihtarit, jotka ei oo vielä lähteny, varmaan miettii jossaki vaiheessa samoja asioita mitä mietin ite ennenku lähin ja stressasin niitten takia aika paljon. Esim sitä kuinka nopeaa saa kavereita koulusta. Tai miten amerikkalaiset ottaa vaihtarit vastaan. Jännitin tuon takia ihan turhaa koska täällä otetaan tosi avoimin mielin mukaan kaveriporukoihin. Toiset “hyväksyy” vaihtarit paremmin ko toiset. Eikä kannate lannistua jos joitaki ei kiinnosta puhua vaihtareille, koska täällä on kuitenki enemmän niitä jotka on vaa kiinnostuneita tutustuun vahtareihin.
-Venla